Het is vandaag Worold Plant Milk Day! Ja echt. Een daarom delen wij met jullie een receptje voor home made havermelk. Je kunt je plantaardige melk natuurlijk ‘gewoon’ kopen. Maar leuker en beter is het nog om het zelf te maken! Dan weet je tenminste zeker wat er wel en niet in zit. Sanne van Livingthegreenlife.nl, beter bekend als onze vegan expert! – maakte dit fijne havermelk recept. Veel plantaardige melksoorten zijn helaas gezoet met suiker. Deze variant wordt gezoet met dadels. Nog steeds calorietjes, maar wel gemaakt van natuurlijke suikers.
Ingrediënten havermelk
- 150 gram havermout
- 1 liter water + extra om te weken
- 4 dadels (optioneel)
- 1 theelepel kaneel (optioneel)
Bereiding havermelk
- Doe de havermout met flink wat water in een (weck)pot en laat de vlokken een nacht weken.
- De volgende ochtend giet je het water af en doe je de havermout in je blender.
- Voeg 1 liter water, de dadels en het kaneel eraan toe. Laat je blender mixen tot je een egaal mengsel hebt.
- Pak een kaasdoek (of een schone theedoek) en schenk hier beetje voor beetje de havermelk in. Knijp deze tussendoor uit boven een grote bak.
- Giet de havermelk in een fles en bewaar deze in je koelkast (max 5 dagen).
Enjoy!
Serveertip: je kunt deze plantaardige melk gebruiken als vervanger van ‘gewone’ melk. Hartstikke lekker!
Liefs, Sanne en Lindelotte
Ik heb het gemaakt volgens dit recept en daarna verwarmd om er warme chocolademelk van te maken. Net als met de havermelk die ik altijd in de winkel koop. Nu werd de melk dik, het werd eigenlijk Havermout pap met cacao. Wel lekker, maar niet wat ik wilde.
Kan ik met dit recept warme chocolade havermelk maken? Wat moet ik dan anders doen?
Natuurlijke suikers? Zijn niet alle suikers natuurlijke suikers?
Moet je het zeefen? Kan je het niet gewoon zo drinken?
Je kunt het ook zo drinken, maar dan zitten alle stukjes havermout en dadel er nog in. Door het te zeven houd je echt een melk over.
Havermelk maken is zo duur! Dit zou zeker dus een oplossing zijn 😀
Ik drink iedere dag havermelk, maar dan gewoon uit een pak. Dat is ontzettend duur! Dit zou voor mij dus de ideale oplossing zijn, aangezien havermoutvlokken lekker goedkoop zijn :). Wat ik even niet in de uitleg snap is stap 4. Je doet dan de havermelk in een theedoek en moet je het overtollige uitknijpen. Maar wat drink je dan op? Dat wat in de bak valt of wat in de theedoek zit?
In de theedoek blijven de havervlokken. De melk loopt er door en dat drink je op!
Gooi je die restanten in de theedoek weg of kan daar ook nog wat mee gedaan worden?
Oh lekker! Ik heb deze week toevallig amandelmelk gemaakt, ook heel lekker. Volgende keer ga ik aan de slag met havermelk!