Sint recept: Gezonde kruidnoten

Deze healthy blogger zat te denken,

Wat zij jullie voor lekker Sint recept kan schenken.

Aangezien je van kruidnoten nooit genoeg hebt,

Is zij op zoek gegaan naar een gezond recept.

Die had ze gelukkig zo gevonden,

En al snel waren alle kruidnootjes verslonden.

Wees niet bang, deze Sint snack is hartstikke gezond,

Dus eet je buikje maar helemaal rond!

Recept gezonde kruidnoten

Deze gezonde kruidnoten zijn lactosevrij, zonder geraffineerde suikers en zonder tarwe.

Ingrediënten:

  • 120 gram speltmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • 60 gram kokosbloesemsuiker (of andere gezonde vervanger van geraffineerde suiker)
  • 5 tl speculaaskruiden
  • 5 el kokosolie, vloeibaar
  • 2 -3 el plantaardige melk (noten-, soja-, rijst- of kokosmelk)
  • 1/4 tl zout
  • 5 druppels vanille extract

Bereiding gezonde kruidnoten:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng het meel (beide soorten) met de suiker, speculaaskruiden en het zout in een kom.
  3. Voeg daar de kokosolie (vloeibaar!) en de vanille aan toe en meng goed door elkaar.
  4. Voeg vervolgens 1 el melk aan het deeg toe. Het deeg word dan wat plakkeriger zodat je er een mooie bal van kan vormen.
  5. Is het deeg nog te droog, voeg dan extra melk toe. Mocht het deeg per ongeluk te nat worden, voeg je nog wat extra meel toe.
  6. Kneed het deeg nog even flink met je handen en vorm er vervolgens kleine balletjes van die je iets platdrukt. Verdeel deze over de bakplaat.
  7. Zet het 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, totdat de kruidnoten lichtbruin kleuren.
  8. Als ze uit de oven komen voelen ze nog wat zacht aan, maar als ze afkoelen worden ze vanzelf knapperig.
Gezonde kruidnoten
Foto bron: Anoukliebers.com

Genieten maar!

Je kunt de kruidnootjes ongeveer een weekje bewaren in een dichte trommel.

Ken jij nog lekkere, gezonde typische snacks voor 5 december? Deel ze vooral met ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

22 reacties

  1. Heb ze vanmiddag gemaakt! Heb ipv die suiker wat Honing er Door gedaan omdat ik de suiker erg prijzig vond maar ik vind t een beetje droog en ze zijn niet heel knapperig terwijl ik alles wel hetzelfde heb gedaan, maar met nog wat honing erover en kokosrasp zijn ze goed te doen!

  2. Het niet goed balletjes kunnen draaien van het deeg komt waarschijnlijk door de amandelmeel. Deze meel is heel korrelig en valt snel uit elklaar. Je kunt ook alleen maar speltmeel of alleen boekweitmeel gebruiken of een combi van spelt en boekweit.

  3. Ik kon ook heel moeilijk balletjes draaien van het beslag. Het was wel plakkerig maar het bleef gewoon niet aan elkaar plakken of je kon er ook geen worst van maken wat je met gewoon pepernoten deeg meestal doet. Ik heb toen nog wat extra melk toegevoegd en weer gekneed maar toen kwam de kokosolie er een soort van uit en werd het een beetje een olieachtige kliederboel haha. Uiteindelijk zijn ze wel lekker geworden hoor, maar heb je enig idee waar t aan zou kunnen liggen? Misschien te lang gekneed?

    Groetjes,

    Anne

  4. Zojuist gemaakt en (nog warm) geproefd! En…….heerlijk!! Het is de eerste keer dat ik pepernoten heb gemaakt. Ik kon er niet makkelijk balletjes van draaien. Misschien was de substantie niet helemaal goed? Ik vind de maatgeving van de kokosolie altijd lastig. Ze smaken niet zoals de gemiddelde kruidnoot: Ze hebben veel smaak en zijn zeker zoet genoeg. De volgende keer maak ik ze misschien zelfs met iets minder suiker. Maar ze zijn echt om te smullen!!! Bedankt voor het recept!