Hoera! Het aspergeseizoen is weer volop in gang! Hoewel ik zelf geen volleerd chef-kok ben als het op ‘het witte goud’ aankomt, eet ik ze heel graag als ik uit eten ga. Asperge soepje, asperges met zalm en een eitje, gewokt, gegrild, gekookt… like it all! Ik werd dan ook heel vrolijk van dit recept van food blog Foodness.nl: een plaattaart met asperges.
Behalve très delicieux zijn asperges ook nog eens erg gezond. Ze bevatten namelijk het stofje asparagine wat o.a. een positieve uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Verder zuiveren asperges ook je bloed en kan het als vochtafdrijvend middel gebruikt worden bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Asperges bevatten zeer weinig calorieën, namelijk maar 21 per 100 gram.
En wist je dit al? Asperges staan ook wel bekend als een afrodisiacum. Het schijnt dat Cleopatra haar lover Julius Ceasar graag een bordje asperges voor schotelde…En wat goed genoeg is voor Julius… 😉
Het recept: plaattaart met asperges
Je kunt deze plaattaart met glutenvrij of ‘normaal’ bladerdeeg maken. Glutenvrij bladerdeeg haal je bijv. bij EkoPlaza. Het recept is voor 2 personen als je het als hoofdgerecht eet. Al kun je er natuurlijk ook kleine stukjes van snijden en het als hapje serveren.
Ingrediënten
- 4 plakjes (glutenvrij) bladerdeeg
- 500 gram groene of witte asperges
- 5 el (sinaasappel)kwark*
- 1 ei
- 1 sinaasappel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden en laat de bladerdeegplakjes ontdooien. Kook de asperges maximaal 3 minuten en laat ze afkoelen.
- Snijd de schil van de sinaasappel zodat er geen wit vlies meer te zien is (dat is namelijk bitter) en snijd met een scherp mes de partjes vruchtvlees tussen de lamellen uit.
- Knutsel de plakjes bladerdeeg tot één groot vierkant door de randjes aan elkaar te plakken met een beetje water. Klop het ei door de kwark met een snufje zout en peper tot het een egale massa is en verdeel met een lepel over het bladerdeeg, waarbij je aan de randen ongeveer een centimeter vrijlaat.
- Verdeel de asperges over de taart, evenals de sinaasappel. Bak 20 minuten tot de rand goudbruin is.
*Als je geen sinaasappelkwark kunt vinden of liever voor een ‘cleane’ kwark gaat, kun je ook voor naturel kwark kiezen.
Geniet ervan!
Ken jij nog lekkere recepten met asperges? Deel ze vooral in de comments! Sharing is immers caring… 🙂 x
Wat zou jij gebruiken voor een groentetaart ter vervanging van het bladerdeeg? Ik maak het heel vaak omdat het makkelijk is en wij er erg van houden, maar dan eten we dus wel vaak bladerdeeg en dat is zo vet. Ik gooi allerlei groenten in de taart met een mix van eieren en wat kaas erover heen. Is dit dan een gezond recept of zou je het niet zo vaak doen?
Ik ben benieuwd!
Dit ziet er erg lekker uit en ik ga het binnenkort proberen!
Toevallig op m’n eigen site vorige week een recept gezet hoe je asperges maakt op de volgens mij meest bekende manier, ook erg lekker! Kijk maar op http://www.debontekeuken.nl
Wat een leuk idee! Lijkt me erg lekker, zeker proberen!
Het ziet er lekker uit! Kan ik dan ook asperges uit een potje pakken of moet het perse vers zijn? Groetjes Judith
Hmmm dat ziet er lekker uit! Ik bereid zelf nooit asperges, dus zou geen recept weten, sorry!