Havermout pannenkoeken // heerlijk & healthy!

Lunch, Ontbijt, Recepten  /   - 

Mag je opscheppen? – is een vraag die ik mij stelde voordat ik deze blog ging schrijven. Euhm… dat is niet heel chique natuurlijk. Maar als je zulke goddelijke havermout pannenkoeken hebt weten te maken als deze rakkers, dan mag je een uitzondering maken schijnt. Dus bij deze!

De pannenkoekjes van havermout zijn namelijk echt verrassend lekker! Voor een luie zondagochtend… voor een vrije woensdagmiddag met de kids, of voor welk moment dan ook waarop je jezelf wilt verwennen.

Moeilijk is het recept niet. De basis van de pannenkoeken is havermout, banaan en ei. Daarmee zou je ze al kunnen maken. Maar met onderstaande ingrediënten maak je ze nóg lekkerder. Oke, genoeg op geschept. Pak alle ingrediënten bij elkaar, zet een pan op het vuur, geeft het een paar minuten en smullen maar!

Ingrediënten havermout pannenkoeken

Voor 5 stuks

  • 35 gram havermout meel (vermaal je normale havermoutvlokken tot meel in een keukenmachine)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • Klein scheutje (plantaardige) melk – zoals amandel-, soja- of havermelk.
  • 1 tl kaneel
  • Zout
  • Kokosolie (of olijfolie/roomboter)

Ingrediënten fruitsaus

  • 100 gram diepvries fruit (Bijv. Doosjevol Zomerfruit van de AH)
  • 2 el citroensap (tip, gebruik deze citrushandpers, ik zweer hierbij!)

Extra

  • 1 el honing, maple syrup, agave siroop als topping

Bereiding

  1. Vermaal de havermout in je keukenmachine tot meel. Dit kan eventueel ook met de staafmixer.
  2. Voeg de banaan toe en vermaal ook. Vervolgens een losgeklopt ei, het bakpoeder, kaneel en zout en mix opnieuw in de keukenmachine.
  3. Voeg melk en/of water toe om het beslag iets vloeibaarder te maken. Let op: het hoeft niet zo dun te zijn als normaal pannenkoekenbeslag.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en maak 3 kleine rondjes van het beslag in de pan. Bak aan één kant totdat bovenop belletjes ontstaan. Vuur niet te hoog. Draai voorzichtig om met een platte spatel en bak de andere kant.
  5. Bak vervolgens al het beslag op deze manier op en stapel de pannenkoekjes op een bordje op.

Bereiding fruitsaus

Verwarm het diepvriesfruit in een steelpannetje zachtjes op laag vuur. Voeg wat citroensap toe en roer het fruit voorzichtig tot een soort saus. Laat wel wat fruit heel. Schep dit met een lepel over je stapel havermout pannenkoeken.

havermout pannenkoeken receptEnjoy!!

TIP: Ook lekker voor het ontbijt met havermout, deze immens lekkere havermout ontbijtkoek!

En? Hoe vond je de havermout pannenkoeken? Ik ben heel benieuwd of jij ze ook zo lekker vond! Of als je een verbeterpunt hebt, hoor ik het natuurlijk ook graag. Dus laat vooral een berichtje hieronder in de comments achter!

xxx Daisy

 

    BewarenBewaren

    BewarenBewaren

    BewarenBewaren

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    319 reacties

    1. Ik wil heel graag gezonde pannenkoeken maken, maar ik heb een darmafwijking en kan niet goed tegen banaan en kaneel. Hoe kan ik deze ingrediënten vervangen zodat het alsnog een gezonde pannenkoek met veel smaak is?

    2. Hello, ik zocht een lekkere pannekoek met havermout en zonder bloem voor mijn ontbijt, dit ga ik morgen zeker proberen! Bedankt ook voor het uitellen van de Kcal 🙂
      mvg,
      Faless

    3. Echt een heerlijk recept. Ik kan namelijk maar niet wennen aan havermout in de ochtend, echter heb ik wel een heel pak staan. Ik weet nu wel hoe dit pak op zal gaan komen.
      Ik heb daarbij appel met kaneel rozijnen in de pan gedaan, btje agave siroop en klaar!

    4. Is er iemand die mij kan vertellen wat de voedingswaarden zijn van deze pannenkoeken.

      Hoeveel kcal, eiwitten, koolhydraten en vetten het bevat.

      1. Hi Roelof,

        Dat heb ik toevallig uitgezocht!

        Per pannenkoekje:

        84 kcal
        Vet: 2,7 g
        Koolhydraten: 12,7 g
        Vezels: 2,1 g
        Suikers: 4,7 g
        Eiwit: 3 g

        Groetjes!

    5. Heerlijk recept! Alleen krijgen de pannenkoekjes bij mij een zwartig randje, hoe kan ik dit voorkomen? Ik bak in olijfolie, omdat er verder niks in huis is momenteel.

      1. Je moet ze op een laag vuurtje laten garen en erbij blijven, als ze droog lijken aan de bovenkant, net als poffertjes omdraaien. Meestal gaat het dan wel goed

    6. Ik vind deze pannenkoeken lekker
      Heb ook recept geprobeerd waarbij er naar verhouding meer ei in moest maar vind dat minder lekker. Tip : gebruik echt rijpe bananen dan heb je geen honing nodig.

    7. Heerlijk! Ik heb alleen het diepvriesfruit vervangen door frambozen en aardbeien en heb er een beetje chiajam, walnoten en kokos bij gedaan. Een heerlijk begin van de dag!

    8. Hallo ik ga deze morgen proberen heb een heel streng dieet gekregen eenorm moeilijk, mag geen Banaan met wat kan ik deze vervangen? Grt

    9. Sinds ik dit recept vond heb ik ze al meerdere malen gebakken en ze lukken altijd! Super lekker. Net een dubbele portie gebakken. De andere portie bak ik morgenochtend op als ontbijt. Heerlijk met een klodder zelfgemaakte bosbessenjam!

    10. WoW, hele lekker pannenkoekjes, ook voor kinderen heel erg lekker en verantwoord als ontbijt! En super makkelijk om te maken. Ik vraag me af of je het beslag ook kan bewaren in de koelkast zodat je een paar dagen verse pannenkoekjes kan bakken…

    11. Fabuleus!
      Eindelijk een gezonder alternatief wat ik heb weten te maken zonder dat het faliekant mislukt 🙂

      Ik heb het recept overgenomen en gedeeld op mijn blog, uiteraard met een vermelding naar jou toe!

    12. Lijken me heerlijk! Ik wil ze graag als avondeten maken, maar dan wel hartig met spinazie en kaas en dus zonder banaan. Kan dat zomaar denk je of moet er dan bijv. iets meer havermout bij?

    13. Ik vind ze echt goddelijk!! Zo lekker om zoiets te kunnen eten en te weten dat het gezond is!

      Ik vroeg me alleen af of je dit in combinatie met de Slimming Body Guide kunt gebruiken? Als bijvoorbeeld lunch?

      Bedankt voor het recept! 🙂

    14. Wauw wat een heerlijk recept!!! Ik heb in plaats van een keukenmachine, een blender gebruikt! Het werkt perfect. Het recept is heel goed gelukt. De pannenkoeken zijn heerlijk en bakken ook perfect in een beetje olfijfolie. Plakt niet :). Ik heb er frambozen en kwark aan toegevoegd. Heerlijk!