Frambozen speltmuffins

Muffins….. Heerlijk! Blueberry muffins, muffins met chocolade, met noten… love them all! Jammer genoeg passen deze muffins niet echt in een ‘clean’ eetpatroon. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een gezond alternatief. En dat zijn deze frambozen speltmuffins geworden. Suiker is vervangen door banaan en dadels om het te zoeten, koemelk door plantaardige melk en tarwemeel door speltmeel. Nog even de voordelen van spelt op een rijtje:

  • Spelt is nog niet zo ‘doorkweekt’ als tarwe is en daardoor is de kwaliteit van spelt als graan doorgaans beter dan de kwaliteit van tarwe.
  • Bevat veel eiwitten (zo’n 20% meer dan tarwe).
  • Geeft een meer verzadigd gevoel door de vele eiwitten en vezels dan tarwe.
  • Heeft een lagere glycemische index dan tarwe (dit houdt je bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor de voedingsstoffen langzamer worden opgenomen en je dus geen energie dip krijgt en minder snel honger).

speltmuffins uit oven

Ingrediënten speltmuffins

Voor circa 10 stuks

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 3 dadels – ontpit (medjoul – want het lekkerst!)
  • 200 gram speltmeel*
  • 150 ml plantaardige melk (havermelk, amandelmelk, soja)
  • Evt. extra water als het te dik is
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 2 handjes frambozen (diepvries of vers)**

*havermoutmeel is ook mogelijk

**je kunt natuurlijk ook voor andere ingrediënten als chocola, noten, ander fruit, etc. kiezen.

Bereiding speltmuffins

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed je muffinvorm indien nodig met bakpapier of met papieren vormpjes. Mijn papieren vormpjes bleven een beetje plakken aan de muffins. Heel irritant… dus zorg dat je vormpjes hebt die dat niet doen!
  2. Meng de banaan, dadels en de melk met elkaar in de keukenmachine.
  3. Klop de eieren luchtig en meng dit door de banaandadel mix. Voeg ook het meel, bakpoeder en de kaneel toe. Mix tot een glad geheel in je keukenmachine.
  4. Roer tot slot de frambozen erdoor.
  5. Zet de muffins 30 minuten in de oven op 180 graden.

Tip: check of de muffins goed gaar zijn door er een satéprikker in te steken. Komt deze er weer droog uit, dan zijn je muffins klaar.

Let op: doe er niet te veel frambozen in. Dit zorgt ervoor dat er te weinig beslag in zit en je dus ‘holtes’ krijgt in je muffin.

frambozen speltmuffins

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

28 reacties

  1. Hai,
    Ik wilde even vragen of je ook wat anders kan gebruiken dan de eieren? Want ik ga ze maken voor iemand die eiwitten allergie heeft.

  2. Zojuist gemaakt en dan in siliconen vormpjes die ik iets ingevet had. Dan krijg je mooie muffins die je er zo heel uit kan halen!
    Fijn recept verder!

  3. Deze muffins zien er heeeeerlijk uit.
    Vraagje: kun je ipv bakpoeder ook wijnsteenbakpoeder gebruiken?? Aangezien ik dat in mijn kastje heb staan.

  4. Ik heb de muffins gemaakt met stukjes aardbei en cacao nibs
    Hiernaast had ik nog kokosmelk staan van Alpro dus heb deze gebruikt. Ze zijn super lekker geworden!

    1. Ja hoor, dat kan zeker. Je kunt in meelsoort variëren. De smaak zal dan wel iets anders zijn, maar het moet zeker lukken. Succes!

  5. Ik vind medjoul dadels ook veel lekkerder dan die kleinere varianten! Deze muffins lijken me erg lekker 🙂 heb laatst nog een ricottacake met framboosjes gebakken (en speltbloem) ook erg lekker.

  6. Ik heb laatst een zak speltbloem gekocht maar nog niets mee gedaan. Misschien toch maar eens gaan doen! Lijkt me een lekker recept, lijkt een beetje op een bananabread maar dan nét wat anders 😉