Crash dieet: Yay or Nay?

Health  /   - 

Verlies vijf kilo in een week! Drie kilo in twee dagen! Of misschien wel tien in drie weken?

Het klinkt menigeen als muziek in de oren. Want afvallen is gewoon niet leuk. Het is moeilijk en saai en het vergt discipline, geduld en doorzettingsvermogen. Zeg maar dag tegen al dat lekkere eten: dag snoepjes, koekjes, taartjes, pizza’s en patat. Doei! Nee, afvallen is zeker niet leuk. En dan kan klinkt het heel verleidelijk om in een korte periode veel kilo’s te verliezen. Vaak is het idee van zo’n dieet dat je alleen in die korte periode super gedisciplineerd moet zijn, met verbluffende resultaten. De keerzijde hiervan wordt echter niet belicht. Maar die is er wel zeker!

Een gezond dieet

Bij een gezond dieet verlies je ongeveer een halve tot hele kilo per week. Zo gaat het afvallen geleidelijk. Met als voordeel dat de kilo’s er vaak ook af blijven. Je verandering van lifestyle waardoor je afvalt, is waarschijnlijk een blijvende verandering geworden. En zo houd je de kilo’s er gemakkelijk af. Goed zo!

Een crash dieet

Bij een crash dieet is het doel om in een zeer korte periode veel gewicht te verliezen. Vaak krijg je niet meer binnen dan 1000 kcal per dag. Soms zelfs nog wel minder! Calorieën heb je nodig om te verbranden voor energie. De verhouding tussen het aantal calorieën dat je binnen krijgt en het aantal calorieën dat je verbrandt, bepaalt of je wel of niet afvalt. Verbrand je meer dan je binnen krijgt, dan zul je afvallen. Krijg je meer binnen dan je verbrandt, dan zul je aankomen. De gemiddelde Nederlandse vrouw heeft zo’n 1800-2000 calorieën per dag nodig. Met deze hoeveelheden zal ze niet aankomen en niet afvallen, maar netjes op gewicht blijven. Let op: dit is erg persoonlijk. Het kan ook een stuk lager of juist hoger liggen, afhankelijk van o.a. je lengte, gewicht, spiermassa en mate van activiteit.

Wat gebeurt er met je lichaam bij een crash dieet?

Een bekend gevolg van een crash dieet is dat iemand na het dieet vaak nog zwaarder wordt dan voorheen. Hoe kan dit?

  • Je stofwisseling gaat omlaag.
  • Je lichaam slaat reserves op.
  • Je lichaam gaat spierweefsel afbreken.
  • Je lichaam mist voedingsstoffen.

Als je lichaam zo weinig calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt, gaat het in de spaarstand. Het slaat zoveel mogelijk op als reserves en de stofwisseling gaat naar beneden om zo min mogelijk energie te verbruiken. Eigenlijk een heel mooi systeem, een soort van hamsteren. Maar vooral nuttig als je een hongerwinter moet overleven. En volgens mij staat die niet op de planning.

Je verbranding gaat dus naar beneden, terwijl je die juist graag zo hoog mogelijk wilt hebben als je wilt afvallen. Ook als je stopt met het dieet en weer ‘normaal en gezond’ eet, is die stofwisseling nog van slag. Het blijft nog wel een tijdje op een laag pitje verbranden. Dus als je weer normaal gaat eten, is je verbranding nog steeds veel lager, waardoor je juist aankomt! Zélfs nu je weer ‘normaal en gezond’ eet. Dit noemt men het bekende jojo-effect.

Een crash dieet bevat vaak weinig koolhydraten. Daarom gaat je lichaam o.a. eiwitten als energiebron gebruiken voor de verbranding. Terwijl je die eiwitten juist nodig hebt voor opbouw en behoud van je spieren. Hoe meer spieren je hebt, hoe hoger je verbranding namelijk is. Ook dit is een flink nadeel dus.

Dus lieven mensen, het antwoord op de vraag: ‘Crash dieet, Yay or Nay’ lijkt me dan ook duidelijk. NAY! Rome is ook niet in één dag gebouwd, dus vraag dat ook niet van de gewenste verandering van je lichaam. In deze blog lees je hoe je wel op gezonde wijze gewicht kunt verliezen. Of in deze blog.

Heb jij ervaring met een crash dieet? Ik ben heel benieuw naar je verhaal! Dus deel die vooral in de comments!

Liefs, Daisy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 reacties

  1. Ik ben het ermee eens dat het geen crash dieet moet zijn, maar meer een levensstijl. Na veel onderzoek online ben ik van mening dat sowieso alles valt en staat met voeding. 20% is sport en 80% is voeding. Ik sport elke dag, maar let ook goed op wat ik eet en neem daarnaast ook dagelijks extra supplementen in, zoals vit D, vit B12, zink en magnesium. Na het sporten neem ik een whey eiwitshake, ik heb er een aantal geprobeerd. Je kunt tegenwoordig alles zo makkelijk online vinden en kopen. Mijn supplementen haal ik bij http://www.flinndal.nl en al mijn onderzoek naar wat je het beste kunt doen aan beweging of voeding vind ik in interessante blogs, zoals deze. Bedankt voor de informatie 🙂

  2. Helemaal mee eens! Op Weet Wat Je Dieet had ik ook al het een en ander gelezen over een crash dieet, waarbij ook aangegeven werd dat dit niet goed voor je is. Welk dieet zou jij wel adviseren om te doen? Ik zat te denken aan het proteïne dieet…

  3. Het is dankzij die claims dat mensen denken dat ze het vet dat ze in de loop der jaren hebben opgebouwd in een maand tijd kunnen kwijt spelen om daarna weer leutig met hun oude levensstijl verder te gaan. Wrong! Elk gezond denkend mens moet toch beseffen dat het zo niet werkt. Maar aan de populariteit van deze diëten te zien, zijn er nog een hoop mensen die wat betreft voeding het gezond verstand nog niet hebben gevonden. Ik wil maar zeggen: akkoord!

  4. Crashdieëten, helemaal niks voor mij. Ik ga toch voor een gezonde leefstijl die goed vol te houden is. Met gezonde producten (en ook af en toe pizza, daar kan ik gewoon niet zonder), maar zonder honger! Al is het maar om de kilo’s die terugkomen niet te willen, maar sowieso is het zooo slecht voor je lichaam!

  5. Een crashdieet is natuurlijk het slechtste wat je kunt doen wanneer je wilt afvallen. Je ziet zoveel mensen die daarna weer aankomen (en een paar extra kilo’s erbij). Het lijkt heel logisch, maar veel mensen willen toch zo snel mogelijk resultaat zien…

  6. Ik ben ook geen fan het crash dieet. Met een gezonde life style kom je zo veel verder! Na een tijdje extreem gecrasht te hebben ben je je ‘slechte’ gewoontes nog niet kwijt. Het aanleren van een gezonde levenstijl duurt veel langer, maar daar heb je ook veel meer aan. Maar, ik kan me wel voorstellen dat een weekje heftig detoxen (geen suiker, weinig carbs etc) wel een goede kickstart kan zijn.

  7. Mooi gezegd daisy: je hebt een verandering van leefstijl nodig en geen crashdieet.
    Men vergeet vaak dat de achterliggende reden van overgewicht niet verdwijnt zodra de kilo’s verdwijnen, waardoor die kilo’s in veel gevallen terugkomen. Of de eetverslaving maakt plaats voor bijvoorbeeld een drankprobleem.
    Aan de andere kant kan veel gewicht verliezen in korte tijd net dat beetje motivatie geven om de gehele leefstijl te veranderen, maar gezond is een crashdieet dus niet.

  8. Ik heb wel een crashdieet gedaan, Straight Away. Ik ben ruim 20 kilo afgevallen en mijn coach heeft me daarna langzaam een gezonde leefstyle aangeleerd. De kilo’s zijn er nog steeds af. Het is maar hie je er zelf mee omgaat!

  9. Zou zelf nooit beginnen aan een crash dieet. Ik denk dat iedereen wel een voorbeeld in zijn omgeving heeft die laat zien dat de kilo’s er binnen een half jaar weer aanzitten. Zoals jij ook zegt is het beter een andere levensstijl aan te wennen zodat je blijvend resultaat hebt!