Thee. Je vindt thee in alle soorten en vormen. Fruitig, met verse ingrediënten, zakjes, los. Als je je gaat verdiepen in thee gaat er echt een wereld voor je open. Wij zijn op het ILH HQ échte theeleuten. Er gaan gerust liters thee doorheen op een dag. En vooral nu het koud is buiten, worden wij maar al te gelukkig van een dampende kop thee. Het liefst gezet met losse theeblaadjes. Waarom? Dat vertellen wij je in deze blog, waarin we in gesprek gaan met collega-health-blogger Claartje. Naast haar blog Foodness heeft zij haar eigen thee merk: TEAmwork Tea .
Claartje van TEAmwork Tea vertelt: Alles over thee!
Een droom werd werkelijkheid..
Hoewel ik een droombaan heb als foodblogger begon het ruim twee jaar geleden een beetje te kriebelen. Ik miste een stukje zingeving in mijn werk. Hoe leuk het ook is om Instagramfoto’s van cheesecakes te maken, ik wilde de wereld een beetje beter maken. Omdat mijn kracht nu eenmaal ligt in (gezonde) voeding wist ik al snel dat het daarmee te maken moest hebben. Toen ontdekte ik dat heel veel kwalitatief echt goede thee uit derdewereldlanden komt – zoals Sri Lanka. Vervolgens ben ik letterlijk begonnen met googlen: “thee importeren uit derdewereldland”. Na heel veel mails, gesprekken met 1000 verschillende mensen en een trip naar Sri Lanka, stuitte ik op een plantage die Fairtrade & biologische thee verbouwt. Toen ik daar stond, tussen de knalgroene theeplanten en de vrouwen die al die blaadjes met de hand (!) plukken, wist ik het. Dit moet ik gewoon doen. Punt.
Inmiddels verkoop ik TEAmwork Tea via de webshop en lever ik aan horecazaken zoals de Hortus Botanicus in Amsterdam, bedrijven en kantoren, wereldwinkels door heel Nederland, supermarkten zoals Landmarkt in Amsterdam en Bio Station in Antwerpen, en komen er elke week nieuwe verkooppunten bij. Maar ook nu, twee jaar later, doe ik nog steeds een vreugdedansje als ik een bestelling binnen zie komen. En breng ik nog steeds alle webshop pakketjes zelf naar het postkantoor, op mijn fietsje! 😉
Theezakjes VS. Losse thee
Als ik zelf kan kiezen: losse thee. Vaak is de kwaliteit van losse thee gewoon veel beter dan die van thee in theezakjes.Maar een theezakje is ook prima hoor; als het maar van ongebleekt en plastic-vrij materiaal gemaakt is! PS: als je wil testen of iets biologisch afbreekbaar materiaal is, moet je het eigenlijk in de fik zetten. Organisch materiaal brandt, synthetisch materiaal (zoals plastic) smeult, smelt en stinkt alleen.
Verschil theezakjes VS. Losse thee
Thee bestaat uit blaadjes die je in water doet. Die theeblaadjes kun je ‘los’ kopen, dan heb je een zeefje of thee-ei nodig om de thee te kunnen zetten. Wanneer je theeblaadjes zonder zeefje in een kop of pot heet water doet eindig je namelijk met een mond vol theeblaadjes.
Om het makkelijker te maken zijn er ooit theezakjes bedacht, zodat je niet hoeft te rommelen met losse theeblaadjes. Alleen zijn die theezakjes vaak dicht geplakt met lijm, met een nietje, of zit er plastic of bleek in het papier van het theezakje. Zelfs als het lijkt alsof een zakje van papier is, wordt er vaak plastic in verweven zodat het zakje makkelijk dicht te sealen is. Dit betekent dat je plastic, lijm of bleek in heet water weekt, waarna je dat water opdrinkt. Niet zo’n lekker idee, toch?
Kwaliteitsverschil theezakjes VS. Losse thee
In theorie hoeft dat niet zo te zijn, maar in de praktijk is losse thee vaak van veel hogere kwaliteit. Dat kun je herkennen aan de grootte van de theeblaadjes. In theezakjes wordt door veel merken de allergoedkoopste thee gebruikt: het ‘gruis’ dat over blijft als alle grotere, kwalitatief betere theeblaadjes er al uit gefilterd zijn.
Meestal is thee die in piramidezakjes zit van betere kwaliteit en vergelijkbaar met losse thee. In een piramidezakje hebben de theeblaadjes de ruimte om te wellen. Omdat je erdoorheen kunt kijken doen fabrikanten daar meestal wél ‘goede’ grote theeblaadjes in, en het gruis dat er niet uit ziet stoppen ze in de niet-doorzichtige ’normale’ theezakjes. Het grote nadeel van piramidezakjes is alleen dat die bijna altijd gemaakt worden van nylon: dat is letterlijk plastic.
Voor TEAmwork Tea werk ik alleen met kwaliteitsthee, maar omdat veel mensen zakjes nu eenmaal makkelijk vinden zocht ik naar een duurzame oplossing. Zónder plastic, bleek of lijm, mét ruimte voor theeblaadjes van hoge kwaliteit. Samen met de fabriek in Sri Lanka kwamen we op SOILON: een biologisch afbreekbaar materiaal op basis van een melkzuureiwit, waar je piramidezakjes van kunt maken! Die mogen in z’n geheel op de composthoop en zijn volledig plastic-vrij. Als je goed zoekt kun je dus ook zeker thee in theezakjes vinden die van hoge kwaliteit is. Je moet alleen weten waar je moet zijn. 😉
Duurzame alternatieven voor theezakjes
Er zijn veel mooie theemerken, gelukkig! Ik zou altijd kiezen voor biologische thee, want op theeplantages (zeker in derdewereldlanden) kunnen veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Voor ik met TEAmwork Tea begon dronk ik zelf Yogi Tea, maar ook Pukkah thee vind ik goed en lekker, net als de losse thee van Simon Levelt. Overigens kun je ook heel makkelijk thee pimpen met verse kruiden, verse gember, een partje sinaasappel of een stokje kaneel in het hete water.
Kies jij liever voor theezakjes of losse thee?
Liefs, Claartje en Lindelotte
Wat een interessante blogpost over losse thee! Het is geweldig om te zien hoe Claartje van TEAmwork Tea haar passie voor thee heeft omgezet in een duurzaam en kwalitatief hoogstaand product. Het is inderdaad waar dat losse thee vaak van betere kwaliteit is en dat je meer controle hebt over de theeblaadjes die je gebruikt. Het feit dat ze ook aandacht besteedt aan duurzame verpakkingsmaterialen is bewonderenswaardig. Zelf geef ik ook de voorkeur aan losse thee vanwege de smaak en de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende mengsels. Bedankt voor het delen van deze inzichten en tips!
LOSSE THEE! ik sla zelfs thee in restaurants welke in theezakjes komen af en vraag dan snel naar verse thee. Vooral kruidenthee is mijn favoriet die koop ik dan ook bij http://www.liefdevollekruiden.nl. Die heeft heerlijke smaken die nooit vervelen.