De laatste tijd hoorde ik ineens veel over spirulina. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit van had gehoord, en ik het daarom maar uit ben gaan zoeken. Wat is het, wat doet het voor je, hoe eet je het, waar koop je het…? Na mijn zoektocht door de wondere wereld van spirulina en andere super foods, ben ik enthousiast!
Spirulina is een plantaardige superfood van een eetbare blauwgroene micro-algensoort in poedervorm. Het is een ongelofelijke vitaminebom en bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren. Het wordt beter opgenomen dan de meeste synthetische vitamines en is daarom een goede manier om multivitaminen supplementen te vervangen. Ook bevat het de zo belangrijke omega 3 vetzuren en zit het boordevol antioxidanten. Spirulina bevat eiwitten van zeer goed kwaliteit, net als quinoa, eieren, soja en bonen en is daarmee heel geschikt voor vegetariërs. De groene alg verbetert ook het functioneren van ons immuunsysteem en is daardoor een krachtige energiebooster.
Spirulina feiten op een rijtje:
- De Verenigde Naties riepen deze super food al in 1974 uit tot “The best food for the future” en NASA gebruikt spirulina zelfs om hun astronauten te voeden in de ruimte, dit omdat het zo extreem voedzaam is.
- Bevat meer bètacaroteen dan welke andere voeding – 25 keer meer dan wortelen;
- Bevat veel ijzer;
- Rijkste bron van vitamine A;
- Bevat 11 vitamines, 10 mineralen en 18 aminozuren;
- Is samengesteld uit 60+% eiwit – in vergelijking met vlees (27%) of soja (34%);
- Vol met antioxidanten;
- Bevat belangrijke omega 3 vetzuren;
- Rijke bron van vitamine E – 3 keer meer dan tarwekiemen
- Bevat Fycocyanine, een zeldzame blauwe pigment, uniek voor spirulina – Fycocyanine stimuleert het immuunsysteem en is een krachtige antioxidant.
Hoe eet je spirulina?
Hoe gek het ook klinkt – blauwgroen poeder – spirulina is makkelijk in gebruik. Meng het bijvoorbeeld door je smoothie, vruchtensap of zuivel drankje. Ook een optie is om wat door je salade te mengen door er een dressing van te maken.
Ook een leuke en lekkere manier om het groene poeder binnen te krijgen:
Amazing guacamole dip met spirulina:
2-3 avocado’s (geprakt)
1 tomaat (in blokjes)
1 kleine rode ui (in kleine blokjes)
1 handvol verse koriander (fijn gesneden).
1 eetlepel spirulina.
1 snufje zeezout.
1 limoen (hiervan het sap uitpersen).
Meng alle ingrediënten door elkaar en je hebt een heerlijke, mega gezonde guacamole dip!
Hoeveel spirulina moet ik nemen?
- Beginnersdosis of kinderen: 3-5 gram per dag
- Normale dosis: 10-20 gram per dag
Zo koop ik bijvoorbeeld mijn spirulina van Holland & Barrett (voorheen de Tuinen).
Een stukje geschiedenis over spirulina
Voor wie het interessant vindt, een klein geschiedenislesje over dit super food. Want als we 3,6 miljard jaar terug de tijd in gaan, mogen we wel spreken van een flinke geschiedenis!
Biologische gezien is spirulina een van de oudste levensvormen op onze planeet. Het is ongeveer 3,6 miljard jaar geleden ontstaan. Deze waterplant heeft zich gedurende miljarden jaren uitstekend weten aan te passen en is in de loop van de geschiedenis door verscheidene culturen gebruikt waaronder in Afrika, het Midden-Oosten en Amerika. Deze alg groeit van nature in mineraalrijke meren. De grootste concentraties natuurlijk voorkomende spirulina zijn tegenwoordig te vinden in Mexico, Centraal Afrika en in Oost-Afrika. Sinds de jaren zestig is er uitvoerig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de nutritionele voordelen van spirulina en inmiddels zijn er meer dan 100.000 studies en artikels gepubliceerd die de aanzienlijke gezondheidsvoordelen die het biedt te documenteren.
Bron: Een deel van deze informatie heb ik hier gevonden.
Hallo Daisy,
Ik zou je willen adviseren om spirulina voortaan niet (meer) bij H&B (of andere (online) winkel) te kopen vanwege de kwaliteit. Ik lees nl. veel over spirulina en chlorella en over de kwaliteit enzo.
Heeft o.a. te maken met waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt en onder welke (weer)omstandigheden.
Op spirulina.nu (rechtsboven op Shop) (https://spirulina.nu/shop/), die je vermelde, is er biologisch gecertificeerde spirulina (o.a. van het Amerikaanse merk Earthrise) en chlorella te koop.
Ik heb sinds kort die van Earthrise en dan een zak van een kilo voor, niet schrikken, €80! Maar dan heb je wel de beste kwaliteit te pakken.
Kijk evt. op de site van Earthrise.
Ik hoop je hiermee voldoende geinformeerd te hebben!
Gr, Benjamin
Nou ik krijg het niet eens weg.
net alsof je slootwater drinkt.
en mijn anders zo lekkere smoothie werd helemaal overheerst
door een klein thee lepeltje
Hallo cathy, ik krijg de poedervorm ook niet weg, en daarom heb ik de pillen. Te koop bij de etos. Superhandih. Groet nilay
Er is sinds kort ook verse Spirulina te verkrijgen die in Nederland wordt gekweekt met de hoogst mogelijke kwaliteit. Het bedrijf dat hier mee bezig is heet Spireaux
Deze verse spirulina heeft een erg neutrale smaak en geur en beïnvloed de smaak van je lekkere smoothie dus totaal niet.
Beste I love health,
Hoewel er inderdaad wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de gezondheidseffecten van Spirulina, komt jouw artikel en de gebruikte bronnen op mij vooral over als een verkooppraatje. Er zijn dan ook geen 100.000 studies of artikelen over spirulina gepubliceerd. In de (enige) waardevolle zoekmachine (zie link onder website) voor medische studies staan er zo’n 1000. Deze gaan zeker niet allemaal over het gebruik van deze algensoort als voedsel bij mensen, maar veelal over onderzoek op ratten… Het gebied dus enige voorzichtigheid om zulk enthousiasme ten toon te spreiden, immers als dit product echt zo geweldig goed geweest was, dan was het alom verkrijgbaar geweest in de gewone supermarkt. Met het eten van superfoods als structureel onderdeel van je voeding is het een en ander mis, dit soort trends bestaan namelijk nog te kort om iets over de gezondheidseffecten te zeggen. Immers tabak wordt door de mens ook al duizenden jaren geconsumeerd, daar weten we nu wel van dat dat niet gezond is, ook al is het roken van een pakje sigaretten per dag niet op zeer korte termijn dodelijk.
Dit soort supplementen is dus niet altijd alleen maar gezond, de effecten van langdurig gebruik zijn volstrekt onduidelijk en het zou een blogger dan ook sieren om zich in de echte wetenschappelijke literatuur te verdiepen en niet alleen bronnen te gebruiken als spirulina.nu
Oh, kijk aan! Ik koop de spirulina overigens bij de Gezonheidswinkel Schuttelaar (Zwolle). Via de link is ‘mijn’ merk met dosering te zien: http://www.deonlinedrogist.nl/mattisson-absolute-spirulina-poeder-p-39255.html
Er staat bij deze online beschrijving […] meegeleverde maatschepje [..]. Dat schepje heeft dus het formaat ven een theelepel.
Dank voor de aanpassing. Succes verder met het bloggen (:
Thanks voor de tip Joyce! Handig voor alle lezers uit het noorden des lands!
Goedenavond! Ik vraag me af of er verschillende ‘sterktes’ van dit algpoeder bestaan. De pot die ik bij de gezondheidswinkel adviseert namelijk 1 tot 2 theelepels te gebruiken. Als ik voor mijzelf spreek, weet ik dat meer dan twee theelepels in onstuimige darmen resulteert.
Klopt het recept waarin u twee eetlepels adviseert? Ik ben niet op de hoogte van afwijkende mate van geconsenteerdheid maar dit kan ook een hiaat in mijn kennis zijn. Misschien kunnen lezers die niet bekend zijn met dit poeder hun conclusies eruit trekken bij buikloop na twee eetlepels spirulinapoeder.
Bedankt voor uw kennisdeling (:
Hoi Joyce,
Ik heb het artikel aangepast en ‘twee eetlepels’ eruit gehaald. Het is beter de aanbevolen dosering op de verpakking van jouw spirulina te volgen en daarna te kijken hoe je lichaam erop reageert. En het indien nodig bij te stellen naar waar jij je goed bij voelt. Dat lijkt mij het beste!
Fijne dag!
Hee!
Dit lijkt op mijn tarwegraspoeder. Maar is dus niet hetzelfde? Zit er wel een gedeelte tarwegras in spirulina? Misschien dat ik dit ook ga gebruiken nadat mijn poeder op is. Weet jij misschien of het een aangename smaak heeft? mijn tarwegraspoeder is echt supervies! Maar met kokoswater is het wel te doen 🙂
Hai Abigail,
Spirulina is niet hetzelfde als tarwegras. Dat is weer een ander superfood. Tarwegras neem je vaak puur, wat veel mensen vies vinden. Ik vind het overigens wel meevallen. Smaken verschillen 😉 Maar spirulina kun je mixen door bijv. een smoothie of sapje, waardoor je de smaakt mixt en niet echt proeft. Ben benieuwd wat je er van vindt!