Als je mijn blog al een tijdje volgt of mijn boek gelezen hebt, weet je dat ik last heb van PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom. Sinds ik gezonder eet – echt, puur, zo veel mogelijk zonder toegevoegde suikers en e-nummers – gaat dit eigenlijk heel goed. Voor mijn doen dan. Toen de PDS klachten heel erg waren, kon ik soms weken niet naar het toilet. Constipatie was mijn grootste klacht. Ontzettend vervelend natuurlijk. Hierdoor had ik vaak buikpijn en een harde, opgezette buik. Niks leek toen te helpen. Ik kreeg medicijnen, een kijkoperatie en andere onderzoeken, alles zonder duidelijke uitslag of oplossing. Een bezoek aan een orthomoleculair arts was uiteindelijk de start van een flinke verbetering van mijn PDS klachten. Hij wees me op voeding en het belang ervan voor je lichaam. Ik heb mijn eetpatroon toen flink omgegooid en met succes. Ik heb veel minder klachten! Nog steeds gebeurt het wel eens dat ik een paar dagen niet naar het toilet kan – dat hoort niet, dat weet ik – maar soms gaat het ook weken hartstikke goed. Voor mij werkt het eten van veel vezels in elk geval positief op mijn darmen.
Je spijsvertering – of het hebben van een slechte spijsvertering – kan voor sommigen een raar onderwerp zijn om over te praten. Maar laten we dat snel vergeten. Je bent namelijk niet de enige met last van de spijsvertering. Ik ben er één van. Hallo – nice to meet you! Uit onderzoek van Zespri blijkt dat maar liefst een kwart van de Nederlands last heeft van de spijsvertering. Meest voorkomende klachten zijn een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en obstipatie.
Vezels & zo
Het goede nieuws is dat we spijsverteringsproblemen, als bijvoorbeeld constipatie, kunnen voorkomen door een gezonde levensstijl te hanteren en slimme voedselkeuzes te maken. Daar ben ik zelf het levende bewijs van! Zoals ik al zei, zijn vezels heel belangrijk. Afgelopen week schreef ik al een uitgebreide blog over vezels. Weinig mensen krijgen voldoende vezels binnen. Je vindt vezels in volkoren granen, groente en fruit. Ook voldoende vocht is hierbij heel belangrijk.
A kiwi a day…
Een tip die ik al jaren toepas is het eten van een rijpe groene kiwi op mijn nuchtere maag. Volgens mij was het mijn oma die mij die tip jaren terug al gaf. Om 2 redenen dragen kiwi’s bij aan ene gezonde darmwerking:
- Actinidine is een natuurlijk verteringsenzym dat alleen aanwezig is in kiwi’s. Het speelt een belangrijke rol in de spijsvertering van maag en darmen. Actinidine is in staat om uiteenlopende eiwitten af te breken. Het eten van een groene kiwi, samen met een eiwitrijke maaltijd, zou daarom een natuurlijke oplossing kunnen zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen.
- Vezels; Kiwi’s zijn een natuurlijke bron van vezels. Die zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering. De aanbevolen hoeveelheid voor Nederland, geformuleerd door de Gezondheidsraad, ligt op 30 gram vezels per dag per dag.
Vezelrijke ontbijttip
Omdat het wordt aanbevolen om zo’n 30 gram vezels per dag binnen te krijgen, raad ik je aan om daar direct al met het ontbijt mee te beginnen. Bijvoorbeeld met dit fijne, vezelrijke ontbijtje:
Een beetje kwark (eiwitten, belangrijk voor spieropbouw en –herstel en geeft veel verzadiging) met twee groene kiwi’s (6 gram vezels), 40 gram havervlokken (4,8 gram vezels), een eetlepel lijnzaad (1,7 gram vezels). Dan heb je al 12,5 gram vezels binnen en ben je pas net begonnen met je dag! Een goed begin is het halve werk.
Meer spijsverteringstips
- Een groene kiwi op de nuchtere mag.
- Je ontbijt al uit veel vezels laten staan.
- Kiezen voor volkoren granen en producten.
- Veel water drinken.
- Veel groene bladgroenten eten. Dit bevat namelijk ook veel vezels.
- Niet te veel en vaak rood vlees. Dit verteert moeizaam.
- Ik heb sinds kort thuis ook een pot Fibrex voedingsvezels van Natufood in mijn keukenkastje staan. Ik vond dit laatst bij Ekoplaza. Dit zijn fijngemalen suikerbietenvezels die de darmwerking ook stimuleren. Reageer ik ook goed op. Extra tipje dus van deze spijsverteringskoningin 😉
En? Hoe gaat het met jouw spijsvertering?
Ik ben heel benieuwd naar jouw spijsvertering en naar de tips die voor jou goed werken! Of heb jij er ook wel eens last van? Laat het me weten in de comments onder de blog. Wie weet heb ik of andere lezers goede tips voor je. En het is altijd fijn om te horen dat je niet ‘alleen’ bent. Je mag ze ook via social media delen met de #mijnspijsvertering en #ilovehealth.
Liefs,
Daisy
[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]
Bestel het I Love Health boek hier – zonder verzendkosten!
En volg je I Love Health al op Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter?
Ik vind het wel bijzonder dat je zelf PDS hebt, maar wel aanraad veel vezels te eten. Ik heb zelf ook PDS (ik volg het fodmap dieet), maar voor mensen met PDS wordt ook juist aangeraden om niet teveel vezels te eten, omdat dat weer teveel wordt om te verwerken voor je darmen. L
Hoi allen,
Helaas is het voor mij ook herkenbaar. Nog twee adviezen: geroosterde kikkererwten (ik koop ze kant en klaar bij een Turkse winkel maar je kan ze ook zelf maken), roggebrood.
En ik ga de kiwi tip eens proberen.
Wat een opluchting om te lezen dat er veel andere dames met hetzelfde kampen. Bij mij werd het in 2006 gediagnostiseerd, nadat ik weken achter elkaar bloed tijdens ontlasting had. Na een test bij de natuurarts bleek dat ik dus lactose intolerant ben, sindsdien gaat het veel beter. Zo nu en dan heb ik toch nog wel last, maar dat voornamelijk als ik buiten de deur heb gegeten. Guilty pleasures…
Om de stoelgang te stimuleren in de ochtend drink ik, netals Chantal, 2 glazen lauw water met citroen en beetje zuiveringszout!
Dat helpt enorm!
Ik heb ook al meer dan 4 jaar last van obstipatie. Geen enkel medicijn werkt bij mij, ook al eet ik veel vezels en drink ik veel water… Nog steeds aan het stoeien. Ook al studeer ik voeding, helaas heb ik bij mij de sleutel tot succes nog niet gevonden!
Ik vind het echt heel fijn om deze blog te lezen! Mijn maag is ook heel erg prikkelbaar, dit is ook de voornamelijkste reden dat ik nu zo gezond mogelijk wil eten (geen toegevoegde suikers bijvoorbeeld). Toch blijf ik er inderdaad soms last van houden en dan zit ik een beetje met mijn handen in het haar, hoe kan ik nou buikpijn hebben als ik toch gezond eet? Maar ik ben dus niet de enige met dit probleem.
De tip van de kiwi is wel echt fijn, ik had daar nooit zo over gehoord, morgen toch maar eens kiwi’s in huis nemen :).
Hier ook afgrijselijke obstipatiedarmen. Hiervoor oa scopie gehad en ben een keer bij een autokinesiologische voedingsdeskundige geweest. Daar kreeg ik een lijstje met voedingsmiddelen die ik niet goed verdraag.
Oa dierlijke eiwitten. Ik at 2 dd een grote bak Griekse yoghurt!
Maar advies was: max 1/week rood vlees, 2/week kip, 3/week vis, 2/week portie zuivel. En, geen tarwe.
Daarbij eet ik zeker 400-500 gr groente per dag én neem ik nog steeds 2dd een zakje metamucil. Daarmee gaat het meestal redelijk. Maar na een slechte dag (verjaardag of zo, en bijna altijd als ik ergens anders mee eet, die hoeveelheid groente… Krijg je nergens!) vaak dagen last van obstipatie en opgeblazen plofbuik!
Hey Patricia,
heel herkenbaar wat je schrijft! Ook qua voedinsgadvies wat ik kreeg.
Wat ook wel goed helpt bij mij, ipv Metamucil, is Darmocare. Dat is probiotica.
Succes!
Ik had ook vaak last van mijn darmen. Tegenwoordig is dat een stuk minder omdat ik plantaardiger ben gaan eten en veel meer ben gaan bewegen. Dat heeft mijn darmen flink op gang gebracht. Constipatie heb ik nu nooit meer (soort van het tegenovergestelde) en ik ben veel energieker geworden.
Sinds de zomer heb ik erg last van een opgezette buik, terwijl ik heel bewust eet en veel sport. Ik voeg ook altijd wat lijnzaad toe aan mijn ontbijt. Toen ik naar de huisarts ging vroeg ze ‘hoeveel boterhammen eet je per dag’? Ze schrok toen ik zei dat ik nauwelijks brood eet (gemiddeld drie boterhammen per week, ik lunch het liefst met salades en goed belegde rijstwafels) ze zei dat brood juist belangrijk is voor de darmen en adviseerde me goed naar mijn voedingspatroon te kijken. Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik hiervan moet denken, heb namelijk het idee dat brood juist voor opstopping zorgt. Is volgens de vezels uit groenten/ fruit volgens jou ook brood nodig voor goed werkende darmen?
* Is naast de vezels uit groenten/ fruit volgens jou ook brood nodig voor goed werkende darmen?
Hoi Elisa. Volkoren producten bevatten doorgaans veel vezels. Dit zou inderdaad volkoren brood kunnen zijn. Maar als je al voldoende vezels uit andere producten binnen krijgt, is het wellicht niet lekker. Maar als je brood eet, kies dan zeker voor volkoren brood!
Inderdaad ! Veel mensen hebben PDS (ik ook…)
Wat bij mij goed helpt is veel water drinken, geen prikhoudende dranken en veel vezels ! Mijn dag start ik met een heerlijke kom havemout :p Daar kan je eindeloos mee variëren: met amandelmelk, noten, bessen, kaneel, speculooskruiden… En elke dag voldoende groenten ! Jammie !
Grtz
Ik heb erg veel last van opgeblazen gevoel, winderigheid die ik niet kwijt kan, waardoor ik veel steken krijg. Op een gegeven moment ben ik een artikel tegen gekomen over FODMAP. Ik raad iedereen aan om even te Google.
Dank je wel voor de tip!
Net als jij heb ik ook last van PDS. Ik herken je verhaal, alleen had ik last van winderigheid en diarree. Maar inderdaad, na een heleboel doktersonderzoeken kon er geen diagnose gesteld worden, en dan krijg je de stempel PDS. Ik merk ook dat mijn voeding hier heel veel invloed op heeft. Ik volg je nu een paar maanden en ik hou van je gerechten en je tips. Ikzelf start mijn dag met een glas lauw water en het sap van een halve citroen. Ook sinds ik sport, vooral hardlopen, voel ik mij veel beter. Dankjewel voor de fijne tips en de positieve kijk op het leven! Dit helpt om vol te houden… Zelfs als het soms even wat moeilijk is!
Hoi An, wat vervelend dat je ook last hebt van PDS. Maar goed om te horen dat de juiste voeding er positieve invloed op heeft. En dat je wat aan mijn tips en site hebt!! x
Ik ontbijt ongeveer hetzelfde maar dan zonder kiwi en met een eetlepel chiazaad er bij. Werkt goed maar ga nu ook kiwi proberen. 🙂
Beel bewegen helpt bij mij ook goed!
Klopt!
Wat ook helpt: 2-3 glazen lauw warm water en koffie daarna! ’s ochtends de tijd nemen voordat je weg moet helpt bij mij ook want door drukte kan je niet even ontspannen!