Als we de norm van het Voedingscentrum aan houden heeft ons lichaam per dag zo’n 250 gram groente nodig. Wanneer je wel eens een dieet hebt gevolgd en alles strikt hebt afgewogen, dan weet je waarschijnlijk wel hoe groot zo’n portie is. Maar merendeel van de Nederlanders weet dat niet, en is zich er dan ook niet van bewust dat ze misschien wel te weinig groente binnen krijgen. Een oorzaak hiervan kan zijn dat mensen zich vaak niet aangesproken voelen, omdat zij denken dat ze al voldoende groente eten, zo schrijft het Voedingscentrum. Uit één van hun recente onderzoeken blijkt dan ook dat we gemiddeld maar 127 gram groente eten per dag, de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. En dat terwijl groenten bomvol belangrijke vitaminen en mineralen zitten die ons lichaam nodig heeft. Tijd voor wat tips, zo vonden we bij ILH. Want je hoeft echt niet over te stappen op een konijnendieet, wil je die 250 gram binnen krijgen.
Waarom hebben we groenten nodig?
Groente zitten vol met nutriënten. Je moet dan denken aan vetzuren, aminozuren (de bouwstenen van eiwit), vitaminen, mineralen, antioxidanten en duizenden andere stoffen. Oftewel de bouwstoffen die ons lichaam nodig heeft voor onderhoud, herstel en om gewoonweg goed te kunnen functioneren. Zo zorgen de verschillende vitaminen uit groente onder andere voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Daarnaast bevatten groenten vezels, die weer belangrijk zijn voor een gezonde darmwerking. Ze zorgen er voor dat de miljarden darmbacteriën -die ons helpen bij de stofwisseling en de basis vormen voor onze natuurlijke weerstand- hun werk kunnen doen. Wanneer je te weinig groente binnenkrijgt, kan dat dus voor verschillende klachten zorgen. Denk aan een slechte weerstand, vermoeidheid en darmklachten.
Wat is 250 gram groenten?
Maar hoeveel is 250 gram nu eigenlijk? Want spinazie slinkt bijvoorbeeld. Daarvan heb je dus meer nodig wil je die 250 gram overhouden. Het Voedingscentrum heeft daarvoor een hele overzichtelijke tabel gemaakt. Daarnaast vind je hier verschillende voorbeelden van porties groente die duidelijk weergeven hoe je die dagelijkse hoeveelheid groente kunt invullen. Ook schreef ik al eerder een blog over porties.
Groente | Hoeveelheid rauw voor 250 gram bereide groente |
Andijvie | 370-450 gram |
Asperges | 300 gram |
Aubergine | 250-325 gram |
Bataat, zoete aardappel | 325-375 gram |
Bimi | 250 gram |
Bieten* | 250 gram |
Bleekselderij | 375-450 gram |
Bloemkool | 325-375 gram |
Boerenkool | 500-575 gram |
Bospeen | 250-325 gram |
Broccoli | 325-375 gram |
Champignons | ** |
Chinese kool | 375-450 gram |
Courgette | 250-325 gram |
Pastinaak | 300 gram |
Paprika | 2 stuks |
Peultjes | 250-325 gram |
Pompoen | 350 gram |
Prei | 450-500 gram |
Rabarber | 500 gram |
Rode kool | 250-325 gram |
Snijbonen | 250 gram |
Sperziebonen | 275 gram |
Spinazie | 450-500 gram |
Spitskool | 325-375 gram |
Spruitjes | 275-325 gram |
Sugar Snaps | 250 gram |
Venkel | 325-375 gram |
Winterpeen | ** |
Witlof | 325-375 gram |
Witte kool | 250-325 gram |
Zuurkool | 250-325 gram |
* Bietjes koop je meestal al voorgekookt. Tijdens het bereiden gaat dan niets meer verloren.
** Deze groente eet je vaak in combinatie met andere groenten. Vul aan met andere groente tot 250 gram
Groente bij het ontbijt
Kom jij niet aan die 250 gram? Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om een dubbele portie te eten tijdens het diner. Maar je kunt er ook voor kiezen om wat vaker groente toe te voegen aan je ontbijt. Veel mensen eten savonds groente met wat aardappelen, en een stukje vis of vlees. Maar waarom je dag niet gelijk goed beginnen met wat vitaminen? Voeg bijvoorbeeld een hand spinazie, een stengel selderij of komkommer toe aan je smoothie. Om zo maar even wat te noemen. Maar er zijn echt nog veel meer lekkere receptjes. Hieronder hebben wij er een aantal voor je op een rij gezet.
Carrot Cake havermout
Boterham met avocado, tomaat en kiemen
Groene fruitbowl
Courgette basilicum omelet
Welke groenten eet jij het liefst in de ochtend? Of heb je goede ideetjes Laat het ons weten in de comments.
Liefs Mirte
Ik wil graag bij elke maaltijd groente eten, maar vind het nog lastig om bij het ontbijt veel variatie aan te brengen. Daarom ben ik hier, om wat inspiratie op te doen…
Gebakken ei met spinazie is natuurlijk een bekend, voedzaam en lekker ontbijt.
Wat ik ook graag eet, is een volkoren boterham met boter, volledig belegt met rauwe paprika en een snufje peper en zout, met daarnaast als eiwitbron een gekookt eitje.
Maar mijn favoriet van dit moment is een ontbijt van avocado met ei, spek, (lente)ui en sla;
~ 1 mini avocado / halve avocado
~ 1 hard gekookt ei
~ 1 eetlepel uitgebakken spekjes
~ 1 lente-uitje
~ sla naar keuze
~ sap van een half citroentje/limoentje
~ 1 desert-lepel lijnzaadolie
~ 1 desert-lepel geroosterde sesamolie
~ 1 desert-lepel mayonaise (zonder suiker/zoetigheid)
~ 1 desert-lepel zonnebloempitten
~ 1 knipsel tuinkers
Heel lekker en bijzonder voedzaam!
P.S.: de lijnzaadolie heft het “te-zuur” van het citroen/limoensap op, als het ruim van te voren wordt klaargemaakt.
Ik maak de salade grotendeels de avond tevoren al klaar. Alleen de sla en tuinkers voeg ik ’s morgens toe…
Mhmmm, klinkt lekker!
Bedankt voor de goeie suggesties! Ik ga ze zeker proberen. Mijn alltime favourite groentenontbijt is heel simpel: gepocheerde eieren met groene asperges. Zalig!
Yummm! dat klinkt goed!