Alles over kefir; wat is het, hoe smaakt het en hoe drink ik het?

Food, Health  /   - 

Ladies, en natuurlijk ook de sporadische heer die mijn website leest, ik heb iets nieuws ontdekt; kefir. Ik zie het al wat jaren voorbij komen in van die übergezonde cafés of winkeltjes, maar ik wist er, behalve dat het een gefermenteerd drankje zou zijn, niet veel van. Inmiddels is kefir ook bij de normale supermarkt te verkrijgen, namelijk kefir van Arla biologisch! Begrijp mij niet verkeerd: kefir is alles behalve nieuw. Het bestaat al eeuwen. Maar Arla heeft dit authentieke drankje naar Nederland gebracht. Ik vind het zo’n goede ontwikkeling dat zulke gezonde producten steeds ‘normaler’ en beter verkrijgbaar worden! Je begrijpt dat ik snel een paar pakken heb gekocht om dit te testen. Behalve het proberen van de kefir heb ik mij er ook verder in verdiept, zodat ik je precies kan vertellen wat het is, hoe het smaakt en wat de voordelen zijn.

arla kefir

Wat is Arla kefir?

Kefir komt van origine uit het Kaukasus gebergte en bestaat al 2000 jaar. Het is een pure zuiveldrank die hartstikke goed voor je is, maar daarover zo meer! Arla biologische kefir is volgens de authentieke receptuur bereid met maar twee ingrediënten: biologische melk en échte kefirculturen. Het is een gefermenteerde zuiveldrank en het bevat probiotica, dat zijn goede bacteriën die o.a. voor een goede darmflora zorgen.

Video over zuiveldrank Arla kefir

Hoe wordt het gemaakt en hoe smaakt het?

Kefir wordt gemaakt door kefirculturen toe te voegen aan melk. Deze culturen fermenteren de melk. Vervolgens wordt het gefilterd. Als ik heel eerlijk ben, vond ik het bij de eerste slok qua smaak heel erg lijken op karnemelk. En I love karnemelk, dus top! Wat wel echt anders is aan kefir, is de pure, frisse en licht sprankelende smaak. arla kefir

Wat zijn de voordelen van Arla kefir?

Kefir bevat rechtsdraaiende melkzuurbacteriën, calcium, eiwitten, vitamine B2 en B12. Wat mij vooral aanspreekt is dat het een positief effect op je darmflora kan hebben. Dat is toch mijn zwakke punt. Dus alles wat dit kan verbeteren, heeft mijn aandacht, zeker nu ik zwanger ben.

  • Calcium is goed voor de spieren, botten en tanden.
  • Eiwitten dragen bij tot de groei van spiermassa.
  • Vitamine B2 ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
  • Calcium, vitamine B12 & B2 bevorderen de energiestofwisseling, oftewel je metabolisme, en je zenuwstelsel.
  • Vitamine B12 & B2 zijn goed voor de gemoedstoestand, concentratievermogen en geheugen, helpt bij vermoeidheid en is van belang voor het zenuwstelsel.
  • Vitamine B12 heeft een positieve invloed op het immuunsysteem.

Nu ik zwanger ben wil ik nóg beter voor mijzelf zorgen qua voeding. Tuurlijk, ik snoep echt wel wat meer… 😉 Maar daarnaast let ik extra op met eten en drinken dat ik in elk geval alles binnen krijg wat goed is voor mij en mijn kindje. Ik gaf al eerder aan dat ik last heb van gevoelige darmen en met de zwangerschap, wordt dit er niet beter op. Daarom drink ik kefir ook graag. Het heeft immers een positief effect op je darmflora. Maar gekeken naar alle andere voordelen van kefir, is dit natuurlijk ook een perfecte drank om tijdens de zwangerschap te drinken. Het geeft mij echt een boost! En nu ik weet hoe lekker ik het vind, zal ik het ook erna blijven drinken!

Hoe drink of gebruik je kefir?

Je kunt alle kanten op met kefir. Eerst dacht ik dat het vooral een ontbijtproduct zou zijn. Maar dat vind ik na gebruik ervan helemaal niet. Ja, een glas kefir smaakt heerlijk bij je ontbijt. Maar een groot, koud glas is minstens zo lekker ’s middags op kantoor of ’s avonds op de bank (waar ik nu net wat vaker te vinden ben met mijn 30 weken zwangere buikje!). Verder mix ik het graag in een kommetje met vers fruit, met of zonder muesli, dat ik dan wel weer ’s ochtends eet, of in de middag als tussendoortje. Ook is het fijn als ‘vloeistof’ in een lekkere smoothie.

arla kefir aardbeien

Er zijn 3 smaken te koop:

  • naturel
  • blauwe bes
  • citroen-gember

Ik ben zelf vooral fan van de naturel variant, qua smaak, maar ook omdat deze enkel is gemaakt van melk en kefirculturen. Niks anders. In de naturel variant zitten van nature aanwezige melksuikers, net zoals dat in andere melkproducten zit. De andere twee smaken zijn gezoet met fruit. En bevatten daarnaast de van nature aanwezige melksuikers.

Waar is Arla kefir te koop?

Arla biologische kefir is te koop bij Albert Heijn, Jumbo, Boni, Coop, Deen, Emte, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Plus, Poeisz, Spar.

arla kefir, daisy

Dan ben ik ook wel even heel benieuwd wat jij er nou van vindt, als je het geprobeerd hebt! Wat is je favo smaak? Hoe drink of gebruik jij het graag? Laat je het weten in de comments hieronder?

Liefs

Daisy

[Advertorial – dit verandert echter niets aan mijn mening of oordeel over een product of merk]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

  1. Hallo, ik heb een lactose intolerantie. Nu wil ik eigenlijk af van de sojaproducten die ik gebruik. Kan ik wel kefir verdragen of verschilt dat van mens tot mens.
    Met vriendelijke groet
    Wilmar Dolman

  2. He Daisy,

    Ik wist ook niet hoe kefir te drinken. Ik drink het met bruine basterd suiker. Zal wel niet het gezondste zijn. Goed idee om het te mixen met fruit of muesli! Kefirkorrels in geitenmelk lijkt me een andere smaak geven. Hoop dat je inmiddels bent van een gezonde baby. Dank je.

    Bart

  3. ik drink kefir al jaren! Voel me supergezond, nooit ziek! Maar ik maak het elke dag zelf: is een kleine moeite en het is véél goedkoper. Ik doe de kefirkorrels in geitenmelk: zeer smakelijk!