Happy birthday to me!!!!! Ik ben jarig vandaag! En dat vraagt natuurlijk om niets anders dan een heerlijk taart recept! Vorig jaar postte ik op mijn verjaardag het recept van een raw chocolate caramel taart. Maar dit jaar ga ik voor mijn all time favourite: appeltaart! Uitaard heb ik mijn best gedaan om een gezonde en lekkere variant op appeltaart te vinden. En dat is wat mij betreft gelukt!
Deze gezonde appeltaart is vrij van zuivel en geraffineerde suiker. Het wordt namelijk gezoet met kokosbloesemsuiker en agavesiroop. Je kunt de appeltaart met amandelmeel maken, dan is de taart helemaal glutenvrij. Maar je kunt ook voor speltmeel kiezen. Ook lekker, maar niet glutenvrij.
Ik bakte mijn gezonde appeltaart met een kleine springvorm met een diameter van 15 cm en 3,5 cm diep. Anders was het wat veel. Als jij wel een grote appeltaart wilt maken, kun je de hoeveelheden keer 3 à 4 doen.
Ingrediënten gezonde appeltaart
Voor een taartje met een diameter van zo’n 15 cm.
- 120 gram amandelmeel of speltmeel
- 18 gram kokosbloesemsuiker (Royal Green)
- 1 los geklopt ei
- Flinke eetlepel kokosolie (Royal Green)
- 1 Elstar appel met schil in kleine stukjes
- 25 gram gewelde rozijnen
- 1 el agavesiroop of honing
- 1 handje walnoten
- 1 el havermout
- 1 tl kaneel
- Snuf zout
Bereiding gezonde appeltaart
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier en smeer de randen in met wat kokosolie.
- Zeef het spelt- of amandelmeel boven een beslagkom.
- Klop het ei los in een kom en laat de kokosolie smelten in een pan op laag vuur.
- Meng vervolgens het meel, de suiker, kaneel, het zout ¾ van het geklutste ei en de kokosolie goed met elkaar en kneed er deeg van.
- Laat ondertussen de rozijnen een paar minuten wellen in koud water.
- Snijd de appel in stukjes en meng met de (droog gedepte) rozijnen, de noten (fijn geknepen) en de agavesiroop in een kom.
- Bekleed de bodem en de randen van de springvorm met circa ¾ van het deeg. Verdeel de havermout over de bodem. Dit is om het evt. vocht uit de appel op te nemen.
- Vul de vorm vervolgens met het appelmengsel en duw stevig aan in de vorm.
- Maak met het overgebleven deeg dunne plakjes en maak zo een mooi rooster over de taart.
- ‘Lak’ het deeg af met het overgebleven ei mengsel.
- Zet voor circa 45 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, mag je de oven na zo’n half uur iets lager zetten in temperatuur.
- Laat afkoelen op een rooster en daarna… smullen maar!
Een taartje met deze hoeveelheden en met speltmeel gemaakt, bevat in totaal iets meer dan 1.000 kcal.
Net de kleine variant gemaakt om te checken of hij voor de verjaardag kan dit weekend! 😉 Lekker taartje! Miste alleen de stappen voor het zout en kaneel. Allebei door het meel?
Hi Marije! Leuk dat de taart goed bevalt 😉 Het zout en de kaneel gaan inderdaad door het mail. Ik zet het er gelijk even bij. X Lindelotte
….deze appeltaart gemaakt. Iets aangepast met wat verse dadels erbij in de vulling gedaan. In een vorm can 24 cm diameter, dus hoeveelheden maal 3. Maar het is wel een calorieën bom!
Hoi, ik heb net deze recept gemaakt. Top recept dankjewel hy is heerlijk ?
Super! Fijn dat het gesmaakt heeft!
Hoi Daisy. Vandaag gemaakt en hij is verrukkelijk ! Ik heb een springvorm van 22 cm gebruikt en hiervoor alle ingrediënten verdubbeld. Ben zo blij met dit recept ! Deze koester ik dank je wel!
Wat goed om te horen. Leuk!
En het zout??
Twee maal geprobeerd te maken. Recept gevolgd (identieke olie ook) en beide keren een plakbende. Onuitrolbaar.. Gebruik je tovallig nog extra bloem? Of laat ie deegbal tijdje in koeling staan?
Is ook mijn ervaring. Ik had een gewone appeltaart gemaakt en 1/4 vd tarwebloem vervangen door amandelmeel (100+300gr), maar de deegbal bleef plakkerig en de vorm was lastig te vullen. Bij het aansnijden was de korst aan de binnenkant ook niet gaar/stevig, na 60min bakken op 175. Amandelmeel lijkt me niet echt bedoeld als basis meel voor taarten, het heeft andere eigenschappen.