Dit is waarom bloemkool zo gezond is!

Food, Health  /   - 

Praktisch alle groentesoorten zijn gezond, dus ook bloemkool. Maar waarom is het nu eigenlijk zo gezond? Meestal kiezen we voor broccoli in plaats van bloemkool, omdat broccoli als nóg gezonder wordt gezien en de groente een licht ouderwets gevoel oproept. Maar bloemkool leent zich perfect voor vele gerechten. Populair is het om bloemkool, broccoli en worteltjes samen te eten bij je maaltijd. Wat deze bloemige groente zo gezond maakt lees je hier.

Bloemkool, lekker én gezond

Bloemkool heeft een heerlijk zachte smaak. Net iets minder pittig dan broccoli, maar met een onmiskenbare koolsmaak. De roosjes zijn sappig en stevig. Kook de groente nooit te lang door, dan wordt het papperig en mist het de lekker bite. Wat je met bloemkool kunt maken vind je in dit bloemkool recept. Zet dus vooral bloemkool eens wat vaker op het menu.

Gezonde voordelen van bloemkool

Bloemkool bevat naast veel voedingsvezels ook veel vitaminen en mineralen. De belangrijkste zijn vitamine C, vitamine K, vitamine B5 en B6, proteïne, mangaan, magnesium, fosfor, thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur en kalium.

Goed voor de hersenen

De stof choline (een B vitamine) komt voor in deze witte groente. Uit onderzoek is gebleken dat choline bijdraagt aan de conditie van de hersenen en dat deze ook nog eens de hersenfunctie verbetert. Maar er is meer: choline draagt bij aan het terugdringen van hersenveroudering en biedt bescherming tegen giffen in de hersenen. Een groot voordeel dus van bloemkool!

Verouderingsproces wordt tegengegaan

In bloemkool treffen we diverse antioxidanten, zoals quercetine, beta-caroteen en kamferol bijvoorbeeld. Deze antioxidanten dragen bij aan het vertragen van het verouderingsproces en hebben een ontgiftende werking.

Goed voor het hart

Doordat bloemkool sulforafaan bevat, een antioxidant, wat een onderdeel is van sulfur, biedt het hiermee een bescherming van de bloeddruk; de bloeddruk wordt positief beïnvloed door deze stof.

Ontstekingsremmende werking

De stof 3-carbinol in de groente heeft een gunstige werking op het immuunsysteem. De stof zorgt er namelijk voor dat ons lichaam onnodige ontstekingsreacties minder snel uitlokt, waardoor we minder snel ziek worden.

Kankerpreventieve werking

Bloemkool bevat de antioxidant ‘sulforafaan’, zoals gezegd, wat kanker stamcellen doodt en/of tumorgroei afremt. Dit betekent niet dat we continu bloemkool moeten eten, er zijn meer groentes waar dit stofje in voorkomt zoals diverse koolsoorten en knollen. Ook wil dit uiteraard niet zeggen dat kanker te behandelen valt hiermee. Het levert een natuurlijke bijdrage aan de preventie van kanker.

Bloemkool vaker op het menu zetten

Het moge duidelijk zijn: het eten van bloemkool is gezond. Zet het vaker op het menu, het is een ideale groentesoort bij oud Hollandse gerechten zoals draadjesvlees. Wie dus (weer eens) kiest voor een AGV maaltijd (aardappels, groenten, vlees), zet een mengeling van broccoli en bloemkool op tafel! Nergens smaken beiden namelijk zó lekker bij! Kies dan voor kruimige aardappels, dat past beter en ze zijn smakelijker!

Een heerlijk recept met bloemkool couscous!

Ook kun je met deze groente overigens verrassend lekker frituren! Je kunt het koken, roosjes door geklutste eieren halen, vervolgens door de bloem halen en bakken in roomboter of in de frituurpan. Heerlijk, maar wel iets minder gezond!

Hou jij van deze groente? bloemkool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *